Karabük Teknokent'te Geliştirilen Sağlık Yazılımları 4 Ülkede Kullanılıyor
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknokent’te faaliyet gösteren İnfomed Yazılım tarafından geliştirilen sağlık bilişimi yazılımları, Türkiye’nin yanı sıra 4 farklı ülkede 18 hastanede kullanılıyor. 2022 yılında kurulan firma; laboratuvar, hastane ve radyoloji bilgi yönetim sistemleri ile PACS yazılımları başta olmak üzere sağlık sektörüne dijital çözümler sunuyor. Serdar Balaban, yazılımların Türkiye’de yaklaşık 30 sağlık kurumunda ve 800’e yakın OSGB firmasında kullanıldığını belirtti.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İnfomed Yazılım Bilgisayar Medikal İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından geliştirilen sağlık bilişimi yazılımları, Türkiye’nin yanı sıra 4 farklı ülkede 18 hastanede aktif olarak kullanılıyor.
2022 yılında Karabük Teknokent’te faaliyete başlayan firma, sağlık bilişimi alanında uçtan uca dijital çözümler sunuyor. Sağlık Bakanlığı standartlarına uygun ve akredite yazılımlar geliştiren şirket, laboratuvar, hastane ve radyoloji bilgi yönetim sistemleri başta olmak üzere sağlık sektörüne yönelik çeşitli çözümler üretiyor.
Firmanın CEO’su ve Ar-Ge Müdürü Serdar Balaban, kuruluşlarından bu yana ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığına yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti. Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemleri (LBYS), Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS), Radyoloji Bilgi Yönetim Sistemleri (RBYS) ve PACS yazılımlarıyla geniş bir kullanıcı ağına ulaştıklarını ifade eden Balaban, laboratuvar bilgi yönetim sistemlerinin Irak ve Kuzey Irak’taki hastanelerin büyük bölümünde aktif olarak kullanıldığını söyledi.
Türkiye genelinde yaklaşık 30 sağlık kurumunda yazılımlarının uygulandığını aktaran Balaban, Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine yönelik geliştirilen otomasyon sisteminin ise Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 800 OSGB firması tarafından tercih edildiğini kaydetti.
Radyoloji bilgi yönetim sistemi ve PACS yazılımlarının Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edildiğini vurgulayan Balaban, Türkiye’de yaklaşık 200 kurumun PACS yazılımını kullandığını, ayrıca 4 farklı ülkede 18 hastanede aktif hizmet verdiklerini dile getirdi.
Teknokent sürecine akademik yönlendirmeyle dahil olduklarını belirten Balaban, teknokentin sağladığı desteklerin firma gelişimine önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Bugüne kadar 3 Ar-Ge projesini tamamladıklarını, 2 projenin ise devam ettiğini söyleyen Balaban, saha tecrübesine dayalı geliştirilen algoritmaların sektörde karşılık bulduğunu vurguladı.
Balaban ayrıca, Irak’ın ihtiyaçlarına yönelik bir ERP yazılımı üzerinde çalıştıklarını belirterek, söz konusu yazılımın Karabük Teknokent’te geliştirilerek yurt dışına ihraç edilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.









