Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), Türkiye’de artan sahte haber ve bilgi kirliliğine karşı hazırladığı “Dezenformasyonla Mücadeleye Yönelik Politika Önerileri” raporunu tanıttı. Rapor, bireysel, kurumsal ve sistem düzeyinde uygulanabilecek yedi somut politika önerisi sunuyor. Tanıtım toplantısına Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, RTÜK Üyesi Dr. Deniz Güçer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Kırışık, dezenformasyonun yalnızca bir iletişim sorunu değil, toplumsal güveni ve milli birliği tehdit eden ciddi bir mesele olduğunu vurguladı. Kırışık, Türkiye’nin sahte haberlere en çok maruz kalan ülkelerden biri olduğunu belirterek, sahte haberlerin sosyal medyada doğrulara göre %70 daha hızlı yayıldığını ifade etti. Ayrıca dezenformasyonun psikolojik harp aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Raporda yer alan yedi politika önerisi ise şöyle sıralandı:
Medya okuryazarlığı eğitimi
Dezenformasyon yasasının netleştirilmesi
Kurumların kendi doğrulama platformlarını kurması
Anonim ve bot hesaplara yönelik yaptırımlar
Medya sektörü yöneticilerinin iletişim fakültesi mezunu olması
Türkiye Medya Kurumu’nun kurulması
Televizyon, radyo ve gazetelerde düzenli dezenformasyon bültenleri yayımlanması
Rapor, sadece bilgi doğrulama faaliyeti değil, aynı zamanda toplumsal kutuplaşmayı azaltacak ve kamu güvenini yeniden inşa edecek politikalarla desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. KAPGEM’in beşinci politika raporu olan bu çalışma, Türkiye’de medya politikalarının geliştirilmesine ve toplumun doğru bilgiye erişim hakkının güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.









